vrijdag 18 januari 2019

Het rommelt in AZ Delta

En plots, als een donderslag in Keulen, valt in Roeselare, het vredige stadje aan de Mandel, het nieuws te rapen dat AZ Delta tegen eind dit jaar zo maar eventjes 13 miljoen dure euro's moet besparen. De reden daartoe zou te zoeken zijn in de verregaande besparingsplicht van de overheid. "Zou"... Enige voorzichtigheid is hier ten zeerste aan de orde,wellicht treft de overheid in deze niet alle schuld. Heeft AZ Delta zich verslikt in de verplichte overname van Roeselares OCMW-ziekenhuis? Struikelt AZ Delta over de megalomane bouw en verbouwingen? Wie zal het zeggen, wie zal het bevestigen of ontkennen. Meer nog: wie durft klaar en duidelijk communiceren over het hoe en waarom van die immense besparingsronde? Of laat men elke betrokkene zomaar wat gissen en veronderstellen? Of laat men bewust personeelsleden in hun onrust? Met een JCI-labeltje aan de voordeur, zal men daar geen antwoord op bieden. Prestigeprojectjes lenigen de noden en de vrees van medewerkers en patiënten in geen geval, toch? Of is het dan werkelijk zo: "Als u denkt dat de manager aan u denkt, denk dan maar vlug iets anders"?
De vraag is in elk geval pertinent: hoe zal die extreme besparing aangepakt worden? Er werd al geopperd dat aan lonen en statuten niet geraakt wordt. Wat dan wel? Natuurlijke personeelsafvloeiïngen? De hakbijl erin? Systematische ontmanteling van de geïntegreerde campussen in Menen en Torhout?
Jawel, geachte directie, er zingt één en ander rond in de gangen van uw ziekenhuis. U kunt zich niet blijven verstoppen achter cijfertjes en quota van de voogdijminister! U kunt alleen luisteren naar medewerkers en patiënten, zoniet groeit de witte woede tot een vloedgolf die niemand meer in de hand kan houden.
Dinsdag "stil protest", tussen 12 en 13 uur, aan elke campus! Aanwezig zijn is de boodschap, het gaat om eenieders toekomst... Spijbelen voor antwoorden.
JV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten