dinsdag 11 december 2018

En toen stond 'TIJD' even stil...

Het zou een perfect vraagje kunnen zijn voor het eindspel in een populaire quiz: "Wat weet je of wat kan je mij vertellen over Samuel Beckett?" Euhm...euhm... Dublin, Wachten op Godot, schreef toneelstukken in het Frans, Parijs, Nobelprijs?! " 't Is gebeurd." Terecht applaus... U had ook nog kunnen zeggen: James Joyce en Eindspel...
Applaus was er ook in OC Mandelroos, voor Meer Vreugde, Oostrozebeke. Neen, geen beleefdheidshandgeklap, eerder een welgemeend bravo voor "Het einde van het spel" van, jawel, Samuel Beckett. Akkoord, er zullen gegarandeerd toneelgangers gedacht hebben "wuk è kik ier gezien?". Bij de gebruikelijke sigaret (buiten) opperden zelfs toneelgangsters dat zoiets eigenlijk was "voor in de grote stad". En laat ik daar nu juist stenen kloten van krijgen! Sinds jaar en dag spelen de luiden van Meer Vreugde niet vanzelfsprekende stukken, u was dus gewaarschuwd, en ja, als de Sam van de Becketts iets schreef, dan was en is het nog steeds een 'beetje' aandacht geblazen. Dat getuigt van respect voor de toeschouwer: je mag een kleine inspanning van ze vragen.
Wat we zien (LOL), wil ik niet aan jullie al dan niet verkouden neus hangen, maar wat regisseur en meneer Eddy Vereycken hier op scène zet is gemeen mooi en tegelijk eerlijk lelijk; een perfecte mix van minimalisme en een soort van grotesk. Zijn figuren zijn bijna bouffons, gehavend door hun lotsbestemming die ze nog niet eens kennen: een koning zonder gezicht, een clown als knecht van zijn meester en twee nagels van de doodskist...ze zijn dood, maar ze weten het nog niet goed. Plof daar een meer dan aangenaam lichtontwerp en zorgvuldig uitgekozen geluid bij en de tijd blijft dik anderhalf uur stilstaan. Uiteraard ook met dank aan drie acteurs en een actrice die geloven in wat ze doen: een fenomenale, 'onherkenbare' Jens Vandekerkhove, een zeer zeer zeer geloofwaardige Peter Decordier en twee fantastische bijna-doden, zijnde Kathleen Rysman en Philippe Viaene.
Actueel? Jazeker! De clowns waren toendertijd uitzonderingen. Op vandaag zijn ze legio, ze zijn 'de mens' en ondergaan alles tot ze ontploffen, vervellen tot gele hesjes, zeg maar.
Eindspel...nog op 13, 14 en 15 december in Oostrozebeke. Gaan zien!! Zeg dat old grumpy het gezegd heeft.
JV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten